Prijave za newsletter
Aktuelne medijske teme, svakog drugog petka u mesecu u Vašem Inboxu....
Aktuelni konkursi za novinare, urednike, fotoreportere, medijske kuće...
Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Svakog drugog petka
Novi mediji
Članci i informacije o Internetu, multimediji, digitalnom zapisu...

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

RSS
Budite obavešteni o najnovijim događajima u Medija centru...
Početna > MC za medije > 14 dana u medijima > Izdanje broj 8 > Aktivnosti medijskih i institucija

NUNS

Uz podršku organizacija Branitelji ljudskih prava (Civil Rights Defenders) i MLDI (Media Legal Defence Initiative) NUNS je započeo saradnju sa advokatskom kancelarijom Živković & Samardžić, koja će članovima NUNS-a davati pravne savete u vezi sa kršenjem profesionalnih prava novinara i koja će članove ovog udruženja zastupati na sudu.
(NUNS Newsletter, No. 0016)

Novinski sindikati

Dragana Čabarkapa, predsednica Sindikata novinara Srbije navodi: Zaposlenima u medijima ne treba medijska strategija, već zakoni i kolektivni ugovori. Kolektivni ugovor najbolje štiti radna i profesionalna prava. U Srbiji nema granskog kolektivnog ugovora, nema ni dijaloga između poslodavačkih i sindikalnih organizacija, jer ga opstruišu ugledna novinarska imena raspoređena u šest „relevantnih“ udruženja i asocijacija. U zemljama Evropske unije ne donose se medijske strategije, već medijski zakoni. Dva ključna zakona, o transparentnosti vlasništva u medijima i koncentraciji nisu našla mesto među 18 rubrika o planiranoj aktivnosti Akcionog plana za sprovođenje strategije. Upravo na donošenju ta dva zakona insistirano je u prošlogodišnjoj raspravi o Medijskoj studiji koju su ponudili evropski eksperti, ali od koje se odustalo - zbog bojkota Asocijacije medija. Nacrt medijske strategije, u čijem pisanju su učestvovali i predstavnici pomenute asocijacije, a koji su, istovremeno, i ugledni članovi još nekih „relevantnih“ udruženja, usaglašen je. Na zaposlene se nisu ni osvrnuli.
(Danas, 13.07.2011)

RRA

Devetog jula 2003. godine je osnovana Republička radiodifuzna agencija, pa je Savet RRA doneo odluku da se ubuduće taj datum na prigodan način obeležava kao Dan Agencije.
(RRA, 09.07.2011)

Neumesni vicevi Ivana Ivanovića na račun hrvatske nacije neće dobiti sudski epilog jer je Savet Republičke radiodifuzne agencije odlučio da u emisiji ovog voditelja nije bilo govora mržnje, a samim tim ni kršenja Zakona o radiodifuziji. Ipak, na osnovu prekršajne prijave RRA, sud je prvi put izrekao novčanu kaznu jednoj televiziji, u ovom slučaju televiziji „Pink“ za emisiju „Trenutak istine“ u iznosu od 750.000 dinara.
(RRA, 13.07.2011, Tanjug, Pravda, Blic, Politika, Danas, Kurir, Večernje Novosti, 24 sata, Dnevnik, 14.07.2011, Blic, Dnevnik, 15.07.2011)

Saopštenjem Saveta RRA svim kablovskim operaterima upućuje se apel da u svoju ponudu uvrste programe regionalnih i lokalnih emitera na područjima za koje ti emiteri imaju dozvolu. U nedostatku zakonskih ovlašćenja da ovu problematiku reguliše obavezujućim aktom, Savet će se obratiti Ministarstvu kulture kako bi se pronašao zadovoljajuvći model i pre donošenja novog seta medijskih zakona, a u skladu sa dobrom evropskom praksom.
(RRA, 13.07.2011)

Preduzeće za telekomunikacije Digi Sat doo Beograd se pridružuje inicijativi koju je pokrenuo Kanal 9 iz Novog Sada, a podržao UNS, prema kome bi operatori, distributeri medijskih sadržaja, bili u obavezi da emituju programe onih televizija koje imaju zemaljsku dozvolu na područjima za koje te dozvole važe. Oni ističu da RRA ima zakonsku mogućnost da nametne ovakvu ibavezu na osnovu člana 101. Zakona o elektronskim komunikacijama koji nosi naziv Obaveza prenosa.
(UNS, 18.07.2011)

Vlasnička struktura svih nacionalnih emitera biće u najkraćem roku objavljena na sajtu Agencije, u skladu sa odlukom Saveta RRA.
(RRA,13.07.2011)

UNS

Udruženje novinara Srbije (UNS), podržalo je predlog televizije Kanal 9 iz Novog Sada da regulatorna tela Republička radiodifuzna agencija (RRA) i Republička agencija za elektronske komunikacije (RATEL), obavežu kablovske operatere da kroz svoj sistem emituju program televizija koje imaju dozvolu na područjima za koje te dozvole važe. Ovo udruženje, takođe, podseća da je, 5. jula, kablovski operater SBB isključio program televizije Kanal 9, koja, iako ima dozvolu za emitovanje programa i plaća odgovarajuću nadoknadu državi, praktično ne može da dopre do gledalaca u Novom Sadu, jer je više od 50 odsto domaćinstava u mreži ovog kablovskog distributera.
(Politika, Dnevnik, 13.07.2011, Pravda, Politika, 15.07.2011)

ANEM

ANEM smatra da je neprihvatljiva praksa isključivanje iz lokalne ponude kablovskih operatora televizija VK iz Kikinde i Kanal 9 iz Novog Sada. Neprihvatljivo je da kablovski operatori, pravdajući isključivanja iz ponude ekonomskim ili tehničkim razlozima, postaju usko grlo i ograničavajući faktor u odnosu na pravo građana na širok i raznovrstan izbor medijskih sadržaja.
(Pravda, 16.07.2011)

RATEL

RATEL nastavlja sa razvijanjem i unapređivanjem saradnje sa regulatornim telima zemalja u okruženju. Saradnja definisana potpisanim memorandumima o razumevanju predviđa redovnu razmenu informacija u vezi sa razvojem politike i strategija koje se odnose na elektronske komunikacije, kao i sastanke eksperata radi proučavanja i upoređivanja tehničkih, pravnih i drugih aspekata nacionalnih regulatornih aktivnosti.
(RATEL, 13.07.2011)

Ministarstvo kulture, informisanja i informacionog društva je RATEL-u dostavilo mišljenje o načinu primene Uputstva sa elementima tehničkog rešenja u zavisnosti od vrste radio-komunikacijske službe koje je sastavni deo Pravilnika o obrascima zahteva za izdavanje pojedinačne dozvole za korišćenje radio-frekvencija. RATEL će kod izdavanja pojedinačnih dozvola za korišćenje radio-frekvencija postupati u skladu sa mišljenjem resornog ministarstva.
(RATEL, 13.07.2011)

Većina televizijskih stanica sa nacionalnom dozvolom emituje reklame glasnije od ostalog TV programa, pokazalo je istraživanje koje je sprovela Služba za kontrolu RATEL-a, na zahtev Republičke radiodifuzne agencije (RRA). RATEL je ove stanice upoznao sa rezultatima izveštaja i tražio da otklone nepravilnosti, a ukoliko to ne učine, biće kažnjeni.
(Danas, 16.07.2011, TANJUG, Politika, 16.07.2011, Politika, 18.07.2011)

Izdanje broj 8
07-20. jul 2011.

Skraćenice

Untitled Document „14 dana u medijima“ uređuju Marin i Goran Cetinić koje možete kontaktirati putem mail adrese goran.cetinic@gmail.com.

„14 dana u medijima“ predstavlja sažeti prikaz pisanja medija o situaciji u medijima. Nastao je sa ciljem da registruje informacije o medijima objavljene u prethodnih 14 dana u Srbiji, sažete tako da prenesu suštinu medijskih tekstova i grupisane u tematske celine. Urednici prenose vesti ne menjajući suštinu pisanja medija o medijima. Za čitaoce zainteresovane za kompletan objavljen tekst, navodi se izvor i datum objavljivanja. Više o rubrikama biltena
Arhiva

Ovaj bilten vesti realizovan je zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj biltenaje isključiva odgovornost autora i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.