Svakog drugog petka
Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Mediji o medijima, Događaji, Informacije

Novi mediji
Članci i informacije o Internetu, multimediji, digitalnom zapisu...

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Novinarska nagrada „Đoko Vještica“

Udruženje novinara Srbije raspisuje konkurs za novinarsku nagradu „Đoko Vještica“.

Nagrada za novinarsku humanost „Đoko Vještica“ dodeljuje se za medijske priloge u štampanim, elektronskim ili onlajn medijima koji pokreću i motivišu pojedince i javnost za ostvarivanje humanih akcija i ciljeva, kritikuju socijalno neodgovorno ponašanje u društvu i podstiču solidarnost i uzajamnost.

Za nagradu mogu da konkurišu radovi objavljeni u periodu od 26. oktobra 2012. godine do 20. oktobra 2013. godine. Isečke, fotokopije tekstova ili CD/DVD sa tv i radio prilozima i tekstovima objavljenim na vebu dostaviti na adresu Udruženja novinara Srbije, Resavska 28/I, 11000 Beograd, najkasnije do 22. oktobra 2013. godine, sa naznakom „Za novinarsku nagradu Đoko Vještica“.

Nagrada će se sastojati od diplome i novčanog iznosa od 1.000 evra u dinarskoj protivvrednosti i biće dodeljena 26. oktobra 2013. godine. Novčani deo nagrade donira firma „Lemiks“ Jovice Pavlovića iz Beograda.

Novinarska nagrada „Đoko Vještica“ nosi ime po legendarnom novinaru, uredniku i voditelju. Vještica je novinarsku karijeru započeo u listu „Borba“, a od 1971. radio je u Studiu B i jedan je od osnivača te radio stanice. Godinama je vodio popularnu emisiju „Beogradska razglednica“, a među slušaocima je postao omiljen jer je bio beskompromisni borac protiv nepravdi gradskih institucija i birokrata u javnim komunalnim preduzećima.

Njegovom zaslugom Beograd je dobio maratonsku trku, pešačku subotu, trku uz stepenice Beograđanke, fontanu „Vrelo života“, triatlon na Adi Ciganliji, ski stazu na Košutnjaku, platane na Trgu Nikole Pašića... Sve do kraja života organizovao je brojne humanitarne akcije i prikupljanje pomoći za bolesne i ugrožene sugrađane.

Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja, među kojima i nagrade „Svetozar Marković“, a 2005. godine Udruženje novinara Srbije dodelilo mu je nagradu za životno delo.

Postavi link ka ovoj stranici na Facebook-u