Mediji o medijima, Događaji, Informacije...

Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Govor mržnje u onlajn medijima jugoistočne Evrope

Na regionalnoj konferenciji „Adresiranje onlajn govora mržnje u Jugoistočnoj Evropi i Turskoj: uloga mehanizama medijske odgovornosti“, održanoj 16. i 17. oktobra 2013. godine, prisustvovalo je preko 90 učesnika. Konferenciju je organizovao UNESCO u saradnji sa Mrežom za profesionalizaciju medija u jugoistočnoj Evropi (SEENPM) i Mediacentrom Sarajevo.

Događaj je okupio međunarodne i nacionalne stručnjake, novinare, akademike i predstavnike civilnog društva iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bivše jugoslovenske Republike Makedonije, Crne Gore, Srbije, Turske i Kosova* (u skladu sa rezolucijom 1244 UN).

Razmotrivši stručne, pravne i političke uslove u kojima mediji u regionu rade, učesnici konferencije su potvrdili da je jedan od najvećih izazova sa kojima se suočavaju mediji i zakonodavci rast netolerancije u onlajn komunikaciji, koja se često pretvara u govor mržnje.

Oni su istakli da su promenljiva priroda novinarstva u onlajn okruženju i učešće publike u prikupljanju i širenju informacija, dodali nove izazove za etičko novinarstvo.

Ukazujući na oblasti u kojima bi napori mogli da budu usmereni, prisutni su istakli da zakoni koji se odnose na govor mržnje treba da budu usklađeni i jasno definisani, tako da niko ne bude kažnjen za širenje govora mržnje ukoliko se ne pokaže da je informacija objavljena sa namerom da se podstakne diskriminacija, neprijateljstvo ili nasilje.

Takođe je upućen poziv medijima da se dogovore o zajedničkim standardima i zajedničkom pristupu u odnosu prema govoru mržnje, posebno u vezi sa moderacijom, upravljanjem sadržaja koji generišu korisnici i onlajn komentarima, koji treba da podrazumeva postizanje dogovora oko uređivačkih smernica i propisa.

Takve propise treba da prate i samoregulatorni mehanizmi koji obezbeđuju njihovu implementaciju i prilagođeni su potrebama okruženja konvergiranih medija, sa posebnim osvrtom na onlajn komunikacije.

Na kraju, učesnici su naglasili značaj ulaganja u medijske i programe informacione pismenosti, kako bi se kroz obrazovni sistem i medije, podigla svest na svim nivoima društva i podstakla javna odgovornost u korišćenju informacija. Takvi programi treba da podstaknu medije da se sa publikom uključe u podizanje svesti o opasnostima netolerancije i govora mržnje, posebno u onlajn okruženju.

Izvor: Unesco.org

Postavi link ka ovoj stranici na Facebook-u